DomovBlogRecenziaAperture vs Lightroom

Aperture vs Lightroom

Zo všetkého najskôr uvediem základné fakty:

Aperture

  • predstavený v roku 2005
  • aktuálna verzia 3.5.1
  • posledná major verzia vydaná 9.2.2010

 Lightroom

  • predstavený v roku 2007
  • aktuálna verzia 5.4
  • posledná major verzia vydaná 9.6.2013

 Programy slúžia na úpravu fotografií a na ich katalogizáciu. Ich dostupnosť na jednotlivé platformy je rozdielna. Lightroom je k dispozícii pre Windows, tak aj pre OS X, zatiaľ čo Aperture, ako produkt spoločnosti Apple, je len pre OS X. Som majiteľom licencie Aperture 3.0 ešte z čias, keď sa distribuoval na DVD a o nejakom App Store nikto ani len nechyroval. V čase môjho nákupu Aperture 3, sa Lightroom potácal niekde okolo verzie 2.niečo.

Pár mesiacov predtým, ako som si kúpil Aperture, som čerstvo prešiel na MAC a s úžasom som zistil, ako jednoducho, kvalitne a bezproblémovo sa dá pracovať s fotkami. Moje predchádzajúce skúsenosti s fotkami boli poznačené kombináciou Windows a ACDSee. Po kúpe MACu prišlo na radu iPhoto ako súčasť iLife. Bol som z neho očarený - katalóg, možnosti úprav a čo bolo pre mňa najfantastickejšie, veľmi jednoducho a efektívne spravené drobné retušovanie. Retuš bola pre mňa dovtedy spojená s Photoshopom a mala na sebe príznak magickosti a neuveriteľnej ťažkosti.. iPhoto mi ukázal, že sa to dá robiť aj jednoducho a tak, že to zvládne každý.

Postupom času moje nároky na foto softvér stúpali, začal som fotiť do RAW a iPhoto prestal postačovať. Bol čas na ďalší krok. Tým bola niekedy v polovici roka 2010 kúpa Aperture 3.

Prečo Aperture

Rozhodnutie pre Aperture bolo jednoduché - je to vyspelejší brat iPhoto, je to dielo Apple a to mu zaručuje niekoľko veľmi zaujímavých vlastností, z ktorých asi najviac vyčnieva jeho silná previazanosť s OS X. Túto vlastnosť rád demonštrujem na dvoch príkladoch.

Skenovanie

Som schopný naskenovať dokument priamo do knižnice Aperture bez toho, aby som niekde niečo ukladal a následne importoval

Poslanie fotky mailom

Viem poslať fotku nafotenú do RAWu bez toho, aby som musel Aperture spúšťať, niečo niekde exportovať, alebo ukladať a potom pridávať do mailu. Jednoducho do mailu priložím kópiu fotky z knižnice Aperture priamo.

Prečítal som si pár recenzií, pozrel pár videí, a keďže z môjho vtedajšieho pohľadu boli oba programy rovnaké, viac sa mi zapáčil Aperture, tak som sa sa vybral smerom ku Cupertinu.

Roky s Aperture

Čas ubiehal, ja som vymenil Canon EOS 20D za 40D, ten následne za 7D a Aperture zostávalo a postupne sa jemne upgradeovalo. Medzitým som ho doplnil niekoľkými plug-inmi o funkcie, ktoré by som v Aperture mať chcel, ale neboli tam. Teda hlavne o korekciu perspektívy, lepšie odšumovanie a o silnejšiu prácu s ČB fotkami.

Spolužitie to bolo príjemné - spolupracovali sme spolu bez problémov, aj keď veľkosť knižnice sa prehupla cez 100GB. Bol som s Aperture spokojný.
Medzitým Adobe na Lightroome silne zapracovalo a vydalo silnú verziu 3 a po čase v relatívne rýchlom slede verzie 4 a 5. Adobe počúvalo fotografov a dopĺňalo funkcionalitu o ďalšie a ďalšie funkcie, nové profily objektívov, zapracovalo na odšumovaní a tak ďalej.

Aperture stále žilo svoj život vo verzii 3 a pomaličky sa dvíhali čísla podverzií stovkovými a desatinovými upgradeami. Zhruba od polovice roka 2012 som začal netrpezlivo vyčkávať novú verziu 4, ktorá by dobehla a verím, že aj predbehla Adobe.

Zlom?

Začiatok roka 2014 som ale stále privítal s verziou 3.5.x, zatiaľ čo Lightroom už veselo bežal na verzii 5 a úspešne žal pochvalné recenzie. Pár dní po novom roku 2014 som sa konečne zlomil, splnil svoje hrozby voči Apple a rozhodol som sa dať šancu Adobe. Stiahol som si a nainštaloval aktuálnu verziu Lightroomu 5.3 v trial verzii. Šancu dostal o to väčšiu, keď som si povedal, že počas najbližších 30 dní, počas ktorých bude trvať môj trial, budem robiť všetko v Lightroome, nech ma to stojí, čo stojí a nič ma nedonúti zapnúť Aperture.

Spočiatku prišlo nadšenie - nový program znamená nové možnosti. Nadšene som hltal jeden tutoriál za druhým, bol som unesený funkciou Split Toning a ďalšími funkciami. Po úvodnom nadšení prichádza vytriezvenie.

 Realita

V prvom rade som sa nejako nevedel stotožniť s tým, ako LR ukladá master súbory a katalóg. Osobne mi príde lepšie riešenie "jedného" súboru, kde si program ukladá všetko, z čoho následne vyplýva jednoduchá manuálna archivácia. Zároveň hneď pri prvom importe fotiek som zistil, že import do LR je pomalší ako v Aperture. Je to exaktné, pretože oba programy som skúšal na rovnakom iMACu.

Tieto dve veci sú síce nepríjemné, ale nie je to nič, na čo by sa nedalo zvyknúť. Prvý veľký problém pre mňa prišiel s používaním Smart albumov. Z môjho pohľadu to má LR vyriešené veľmi nelogicky a v tejto funkcionalite má Aperture veľký náskok. Som zvyknutý na označovanie fotiek piatimi hviezdičkami, ktorým sa chcem ďalej venovať. Z nich si vyrobiť smart album pre 5* pod albumom so všetkými fotkami a o nič sa nestarať. V LR bohužiaľ neviem zadefinovať, aby sa smart album aplikoval len na jeden album inak, ako pomocou nejakých kľúčových slov (napríklad dátumu) a taktiež neviem zobraziť smart album ako podzložku albumu, ale sa dokáže zobraziť len medzi ostatnými smart albumami. Ak by som používal len jeden smart album, tak by sa na to dalo možno zvyknúť. Ale používam často viac smart albumov z jednej akcie (napr.3-4) a tým, že sa mi tieto smart albumy rozlezú kadekde, mi k pohodlnej práci neprispieva.

Druhá vec, cez ktorú som sa nedokázal prenesieť, je úplne nezmyselné rozdelenie LR na moduly. Naozaj nechápem, načo je to dobré. Situácia, kde mi to vadí úplne, že strašne, nastane vtedy, ak upravujem fotku v module Develop a nedokážem sa pozrieť na ostatné fotky inak, ako dole vo filmovom páse. Ak chcem videť mozaiku fotiek, MUSÍM sa prepnúť do modulu Library. Prečo???

Taktiež tlačenie fotiek - nastavovať časť predvolieb vpravo a časť vľavo, tak to mi tiež nejako veľmi nedáva zmysel. Zároveň mám pocit, že plocha monitora nie je v LR využitá optimálne. Toto neviem popisať slovami, ale proste pri práci s LR mám taký pocit, že sa zbytočne plytvá miesto na úkor zobrazenia aktuálne potrebných nástrojov alebo plochy pre fotky.

No a potom bolo pri používaní LR kopec drobností, ktoré mi pili krv, a ktoré má Aperture vyriešené oveľa elegantnejšie. Napríklad zobrazenie základných informácií o fotke alebo absolútna nemožnosť zobrazenia ostriacich bodov a vyznačenie použitého ostriaceho bodu.

Nakoľko je LR a aj Aperture v podstate len RAW konvertor, tak občas je potrebné urobiť na fotke také úpravy, ktoré zvláda len externý program. V mojom prípade ide o Pixelmator.
Bohužiaľ, aj v tomto prípade LR zlyháva a jeho spolupráca s Pixelmatorom nie je ideálna. Spoluprácu Pixelmatora s RAW konvertorom si predstavujem tak, že si z konvertora zavolám Pixelmator, pošlem mu fotku v TIFFku, fotku potrebne upravím a následne ju pošlem späť do konvertora. Bez akéhokoľvek exportu a importu. Bohužiaľ, aj v tomto LR zlyháva a nedokáže sa s Pixelmatorom dohodnúť tak, ako to dokáže Aperure. Argument, že Photoshop a LR toto dokáže pre mňa nie je argument, lebo PS nevlastním a vzhľadom na cenu a moje potreby ani vlastniť zrejme nebudem.

Ale nie všetko je zlé...

Z predchádzajúcich riadkov vyznieva, ako keby bol LR paskvil a nepoužiteľný soft. To samozrejme nie je pravda. Je kopec vecí, ktoré má LR vyriešené oveľa lepšie ako Aperture. Veľmi by som si želal, aby sa Apple inšpiroval už spomínanou funkciou Split toning, ďalej profily objektívov sú veľmi dobrá vec, ktorú by som občas ocenil. LR má oveľa lepšie zvládnuté odšumovanie pri vysokom ISO (dá sa to riešiť plug-inom, ale stráca sa bezstratovosť takejto úpravy). V čom je LR skvelý, sú jeho štetce a retušovanie. Tam LR utiekol Aperture o niekoľko konských dĺžok a práca s týmito nástrojmi je veľmi príjemná, rýchla a presná.

Výsledok

30 dní s LR som pracoval, spracoval som s ním viac ako 1000 fotiek a pripravil som reportáž z kvalilfikácie na majstrovstvá sveta vo floorbale. Na konci tých 30 dní som už dokázal s LR fungovať relatívne bez problémov. Nastal čas rozhodovania sa, čo ďalej. Kúpiť LR a zabudnúť na Aperture, alebo dať ešte Apple čas, aby dokázal, že mu na náročných užívateľoch stále záleží a počkať na Aperture 4?
Dopadlo to tak, že som po tých 30 dňoch s LR raz večer s neskutočnou úľavou opäť pustil Aperture a začal si užívať ekosystém Apple produktov... Teda LR som nekúpil a Apple odo mňa dostal druhú šancu, ktorú verím, že využije.

A keby toto náhodou niekto z vývojového tímu Aperture čítal ( :-) ), tak do nového Aperture si prosím: možnosť pracovať s viac ako jednou knižnicou zároveň, zapracovať profily objektívov, zlepšiť odšumovanie pri vysokom ISO, zdokonaliť retušovacie nástroje a prácu so štetcami, rozšíriť nástroje pre prácu s ČB fotkami. Ďakujem... :-)
Keby niekto mal známych v Cupertine, tak im pošlite link... :-)

Ostatná aktualizácia: sobota, 12. apríl 2014, 19:31

Free business joomla templates